Zpět na výpis článků

Arnošt Goldflam – Blázni a vraždy

Každý večer premiéra i derniéra zároveň

Po roce se vrací Arnošt Goldflam do Divadla Reduta v Brně. Vystoupí ve třech večerech, a to 12., 19. a 26. dubna. Opět zde, tentokráte v Mozartově sále, uvede svou one-man-show nebo, jak sám říká, autorský večer.

Principem této produkce je poloimprovizace,“ řekl v roce 2009 Arnošt Goldflam. „Nejedná se o inscenaci, proto se večeru věnuju vždy týden před prvním uvedením. Před tím si udělám občas sem tam nějakou poznámku, když je nápad, to je všechno. Zkoušíme pak jen ten jeden den. To je vlastně princip celé té věci.“

Před pár lety, když jsem se blížil k šedesátce, jsem si řekl, že musím taky trošku cvičit paměť, když už přece jen občas hrávám. A taky, když jsem připravoval nějakou inscenaci a hercům jsem tam předváděl, jak bych si to představoval, říkávali mi: „Když už to máme hrát jako ty, nechtěl by sis to rovnou zahrát sám?“ Nakonec proč ne, řekl jsem si, jednou bych to zkusit mohl, udělat takové autorské představení. A pak jsem četl jistý japonský román, myslím, že Příběh pivoňkové lucerny, zapsaný živě podle jednoho slavného vypravěče, ti to ovšem měli vždycky podrobně nastudováno až do detailů. Já jsem chtěl také vyprávět příběh. A nejen vyprávět, ale taky trochu hrát a zároveň zkoušet, jestli se mi podaří aspoň trošku improvizovat. Komunikovat s publikem, reagovat na podněty, měnit příběh, přidržovat se atmosféry v hledišti. Takže je to vlastně něco takového, jako bych si vymyslel nějakou historii, zapsal si její opěrné body, těch se jakž takž držel a ten děj zčásti vyprávěl a zčásti hrál, čili víceméně vymýšlel povídku živě před lidmi na jevišti…“ A. Goldflam, výňatek z článku On stage č. 1/09.

Koncepce a režie: Arnošt Goldflam

Výtvarná spolupráce: Kateřina Bláhová

Hraje: Arnošt Goldflam