Zpět na výpis článků

Dvakrát oceněná Olga Kaštická o inscenacích Divadla Šumperk

V termínu 21. do 23. dubna 2016 proběhl v Šumperku již tradiční Festival Miloše Movnara, ve kterém Divadlo Šumperk uvádí v několika málo dnech všechny premiérové inscenace současné sezóny. Za hlavní ženskou roli v inscenacích S tvojí dcerou ne a Léto v Laponsku byla oceněna hned dvěma porotami Olga Kaštická, jež nám po skončení slavnostního vyhlášení odpověděla na několik otázek týkajících se jejích divadelních rolí i repertoáru šumperského divadla obecně.

Byla jste oceněna studentskou i profesionální porotou, každou ovšem za odlišnou hlavní roli. Proč si myslíte, že došlo k tomuto rozkolu?

V této sezóně jsem byla obsazena do všech pěti her. Z toho byly dvě role velké. A vyšlo to, právě za tyto role jsem dostala cenu od vás i od profesionální poroty. Tak asi to dopadlo tak, jak to dopadnout mělo.

Která z těch dvou rolí Vás baví více?

Role Libuše ve S tvojí dcerou ne je hravá, kdežto Helena v Létě v Laponsku dramatičtější. Nemůžu říct, která by se mi hrála líp, ale raději mám dramatičtější Helenu.

Máte v souboru spoustu nových členů, jak se Vám spolupracuje s kolektivem?

Tady nehrajeme na mladé a staré. Až si někdy říkám, že po mně chtějí mnoho, protože jsem starší „středňák“ a oni mě berou jako sobě rovnou. Ale zatím to jde. Parta jsme opravdu, a to říkám s čistým svědomím, hodně dobrá. Tady nikdo nesóluje.

Zdá se mi, že pomáháte i mladším herečkám. Mohou se tak od Vás hodně učit. Bavíte se třeba o rolích?

Mladí jsou hodně samostatní a možná sledují práci na jevišti nás starších a něco si z toho vezmou. V „kuřárně“ se vlastně o ničem jiném nemluví. O práci, jako kdekoliv jinde.

U všech porot prakticky jednoznačně vyhrála inscenace Léto v Laponsku. Jaký je Váš osobní favorit?

Právě hra Léto v Laponsku. Mám ještě hluboký vztah k Našemu městečku a je mi velmi líto, že už byla derniéra. To představení mělo hloubku. Thorntona Wildera mám velmi ráda, četla jsem jeho knihy, jeho romány. Je to úžasný autor a ta hra je skvělá.

Premiéra Našeho městečka byla vloni těsně před koncem roku a teď inscenaci stahujete. Z jakého důvodu?

Neměla takový divácký ohlas, jak by si zasloužila. A my si, bohužel, nemůžeme dovolit hrát před prázdným hledištěm. Lidé se chtějí bavit.

Je zajímavé, že odlišný byl výsledek hlasování veřejnosti. V tom vyhrála inscenace D’Artagnan

To představení je hodně akční, je o lásce, šermuje se tam, nepostrádá adrenalin a divák se baví. Každý jsme naladěný na jinou vlnu, a jak se říká, někdo má rád holky, někdo má rád vdolky… A tak je to i v divadle. Ale co bych chtěla naznačit, sice „zvítězil“ D’Artagnan, ale s tímto kusem jsme odehráli 13 repríz. Laponsko má, mimo premiéry, reprízy jen dvě. Podle mě vede Laponsko.

Jestli Naše městečko není na zdejší diváky rytmicky pomalé. Diváci jsou zvyklí na akci, chtějí se hlavně bavit.

Ano, chtějí se bavit… Uvidíme další sezónu. Ta je postavena tak, že by měla být divácky úspěšná. Chystáme premiéru Dokonalé svatby, konverzačky, na kterou slyší divák ve všech koutech naší republiky. Romantika ve stylu Manon Lescaut, šermovačka Cyrana, jedna hra ze současnosti a nakonec Podskalák. Není možné netrefit se do vkusu diváka ze všech věkových kategorií.