Zpět na výpis článků

Letošní Reactor zakončí Milan Šotek

Posledním hostem projektu Reactor, cyklu přednášek a diskuzí s osobnostmi českého divadla, filmu a rozhlasu, bude v letošním akademickém roce současný dramaturg Národního divadla Milan Šotek. Všichni zájemci se s ním mohou setkat už ve středu 4. 5. 2016 ve filmovém sále na Konviktu.

Milan Šotek studoval Dramaturgii činoherního divadla na pražské DAMU, kde za své studijní a umělecké úspěchy dokonce získal Cenu děkana DAMU 2010. Během studia také založil s Jiřím Suchým a Igorem Orozovičem autorské divadlo Cabaret Calembour. Působil i v Olomouci, a to konkrétně jako dramaturg činohry Moravského divadla, a následně v Divadle na Vinohradech v Praze. Dramaturgem činohry Národního divadla je od září 2015.

Milan Šotek se věnuje nejen velké činoherní produkci, ale i divadlu malých forem. V roce 2013 získal Cenu Alfréda Radoka za Nejlepší původní českou hru za inscenaci Plejtvák. Tu je možné si přečíst, stejně jako autorovy další hry, v knižním souboru dramatických textů Hry se slovy a tanci. V současné době se na českých scénách hrají jeho inscenace Fraška a la krabLázeňská veverka.

Co je Reactor?

Tento inovativní projekt, který už druhým rokem v průběhu zimního i letního semestru seznamuje převážně, ale nejen, studenty Katedry divadelních a filmových studií s významnými osobnostmi současného divadla, filmu a rozhlasové tvorby, vznikl přímo z iniciativy studentů. Na jeho fungování má velkou zásluhu studentka divadelní vědy Petra Pánková, vedoucí projektu, která zajišťuje dramaturgii a PR, o guest-servis se stará Zuzana Česáková a bohatou dokumentaci zajišťuje fotografka Michaela Valsová. Garantkou je Zuzana Řezníčková, jejímž úkolem je starat se o granty a komunikaci s katedrou.

„Snažíme se příležitosti dostat k nám,“ říká vedoucí projektu Petra Pánková. „Tím, že studujeme v podstatě teorii, jsou pro nás každé kontakty výhodné. O něco takového jsme usilovali v podstatě už od prvního roku studia, ale podařilo se to až v lednu 2014. V předmětu Management kultury, který učil prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík, jsme měli vymyslet vlastní projekt, a tak vznikl Reactor. Právě doktor Bilík má velkou zásluhu na tom, že se projekt mohl skutečně zrealizovat a od začátku nás hodně podporoval, což dělá doteď. Zajišťuje nám například dárkové tašky z UPointu pro hosty.“ Díky Reactoru už navštívila Olomouc spousta zajímavých hostů. „S některými je spolupráce skvělá,“ tvrdí Petra Pánková. „Když tu byl například Petr Mančal z Českého rozhlasu, už do dvou týdnů nám od něj přišly návrhy na stáže.“

V letošním letním semestru měl Reactor prozatím pět hostů a patřil mezi ně dokonce spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu Jiří Suchý. „To jsme měli i trochu štěstí, měl zrovna nedaleko představení. Ale Jiří Suchý byl velmi vstřícný a domluvit, aby u nás přednášel, nebyl problém,“ vzpomíná Petra Pánková. „Ne všichni, které oslovíme, jsou tak ochotní s námi spolupracovat, nebo jsou na tom špatně s časem.“

Přáním zakladatelek projektu je, aby pokračoval i po dokončení jejich studia. Zatím funguje tak, že studenti, kteří se ho účastní, mají za úkol vymyslet, s kým by se chtěli setkat a podle toho se potom sestavuje seznam hostů, kteří vedou přednášky a diskuze. Organizátorky by však celou koncepci chtěly ještě rozšířit. „Chtěly bychom, aby mohly být součástí třeba i festivaly a workshopy. Na workshopech bychom se mohly zaměřit právě na praktickou stránku. Jeden semestr by byl filmový workshop a druhý divadelní, kde by si studenti mohli vyzkoušet, jak například vzniká divadelní inscenace se vším, co k tomu patří. Zatím je ale největší problém se sháněním financí,“ říká o plánech do budoucna Petra Pánková.

 

Foto: oficiální facebook Reactoru