Zpět na výpis článků

V Brně začíná Specific, festival scénických čtení

V podvečer druhého májového dne začíná v Brně šestý ročník festivalu scénických čtení Specific, který probíhá po celý květen. Letos je na programu šestice dosud neznámých finských her od různých autorů 21. století, jež byly pro festival přeloženy do češtiny. Pořadatelem je brněnské Divadlo Feste, které pro letošní představení zvolilo prostory Ředitelství báňské a hutní společnosti.

Po norské tematice minulého roku se festival letos opět věnuje severské zemi – Finsku. Finská dramata se u nás totiž hrají jen výjimečně a českému publiku jsou stále neznámá. Donedávna také platilo, že většina finských divadelních her přeložených do češtiny byla po formální i tematické stránce velmi konzervativní a tak se velkému zájmu českých divadel ani netěšila. To se letošní Specific chystá změnit a ukázat finský potenciál tím, že finskou dramatiku představí jako celek. Kromě původu mají letošní hry společné i některé další prvky, jako je téma solidarity, tragédie současnosti, či inspirace Williamem Shakespearem.

Autor každého z letošních představení je jiný. O všechny překlady se ale postaral pětadvacetiletý dramaturg Divadla Feste Otto Kauppinen, který před rokem za svou překladatelskou práci dostal cenu Evalda Schorma. Režiséry jednotlivých inscenací jsou jak profesionálové, tak studenti brněnské JAMU, o obsazení se postarali různí herci brněnských divadel.

Pořadatelem festivalu Specific je brněnské nezávislé Divadlo Feste. To se ve svém repertoáru zaměřuje především na tabuizovaná, sociální a politická témata. Pro letošní ročník si divadlo připravilo hru Jakuba Macka Husina, kterou uvede 8. a 24. května. Husina na historickém příběhu o Zikmundu Lucemburském a Janu Husovi ilustruje obrázek dnešní politiky, která manipuluje masmédii a zároveň jich má velkou část pod správou. „Představa práce, jakou denně odvádějí PR oddělení Andreje Babiše nebo Miloše Zemana, je pro mě děsivá. Manipulace realitou a její pokřivování ve jménu předem stanovených a pojmenovaných cílů zde není výsledkem, ale východiskem. Předem je tedy úplně jedno, co se reálně děje. Realita mizí, zůstává šum a velké státnické projevy,” vyjadřuje se k tématu hry režisér Jiří Honzírek.

Z finských her se diváci můžou těšit na Princezna Hamlet, Nože krájí vzduch, To je ale mrzuté, Zbyteční lidéFull Cotton Jacket, které se se odehrají v prostorách Ředitelství báňské a hutní společnosti. Vedle hlavního programu se na festivalu tradičně objevují také projekce, debaty či koncerty, jež se snaží představit kulturu a politiku dané země a přiblížit ji tak lépe divákovi.

 

Foto: oficiální facebook Specificu